To top
12 sep

Bedrijfsruimte kopen of huren?

Dit is zo’n vraag die bij veel ondernemers van tijd tot tijd opborrelt: moet ik een bedrijfsruimte (blijven) huren of kan ik beter kopen? Zeker als je al voor lange tijd huurt, krijg je – net als bij het huren van een woonruimte – het gevoel dat je geld weggooit. Aan kopen en huren zijn voor- en nadelen verbonden. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Bedrijfsruimte kopen

Of je een bedrijfsruimte kunt kopen, is natuurlijk allereerst afhankelijk van jouw financiële situatie. Heb je een aardige (zakelijke) spaarcent, dan komt deze optie eerder binnen handbereik. De kans dat de bank immers je bedrijfspand voor de volle 100% financiert, is tegenwoordig klein.

VOORDELEN
 • Wanneer je een pand koopt, investeer je in je bedrijf. Door af te lossen bouw je elke maand vermogen op. Mocht je besluiten te stoppen met je bedrijf, dan kun je jouw pand verkopen of verhuren; een mooi alternatief voor of aanvulling op je pensioen.
 • Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor dat wat je met je pand doet. Een grote verbouwing, je pand deels verhuren… jij bepaalt en niemand anders.
 • Als de huizenmarkt stabiel is of aantrekt, kun je een mooi rendement maken op je investering. Over het algemeen is dit rendement beter dan de rente die je krijgt op een spaarrekening.
 • De maandelijkse kosten – rente en aflossing – zijn meestal lager dan een maandelijks huurbedrag. Houd er wel rekening mee dat je een zakelijke hypotheek niet op 30, maar op 20 jaar aflost.
 • Mocht je een bedrijfspand met woonruimte (bijvoorbeeld een appartement) kopen en ga je de woonruimte verhuren, dan zijn de huurinkomsten onbelast. Dit kan financieel ontzettend aantrekkelijk zijn omdat jouw huurder dan al een groot deel van de vaste lasten – rente en aflossing – betaalt.
NADELEN
 • Kopen betekent beperkte flexibiliteit. Mocht je bedrijf hard groeien of juist krimpen, dan kan een pand te klein of te groot worden en dan is het maar de vraag of je het snel verkocht of verhuurd krijgt. In zo’n situatie kan een eigen pand een blok aan het been worden.
 • Je moet ook de kosten voor groot onderhoud zelf ophoesten. Houd er rekening mee dat een goede schilderbeurt al snel in de duizenden euro’s kan lopen, evenals het vervangen van een dak.
 • Op populaire locaties, bijvoorbeeld in het centrum, zijn pandjes schaars en dus duur. Soms is huren dan simpelweg interessanter.

 

Huurcontracten voor 5 of 10 jaar zijn – uitzonderingen daargelaten – echt niet meer van deze tijd. Mocht dus de koers van je bedrijf veranderen, dan kun je relatief makkelijk ook de overstap maken naar een andere locatie voor je bedrijf.

 

Bedrijfsruimte huren

‘Elk voordeel heb zijn nadeel’ is een van de legendarische uitspraken van Johan Cruijff. Je kunt daarom elk voordeel van kopen zien als een nadeel van huren en vice versa. Toch hebben we ook voor het huren van een bedrijfsruimte te belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

VOORDELEN
 • Huren geeft je flexibiliteit. Zeker in deze tijd kun je in veel gevallen een huurcontract voor een relatief korte periode (1 of 2 jaar) afsluiten. Huurcontracten voor 5 of 10 jaar zijn – uitzonderingen daargelaten – echt niet meer van deze tijd. Mocht dus de koers van je bedrijf veranderen, dan kun je relatief makkelijk ook de overstap maken naar een andere locatie voor je bedrijf.
 • Je hebt geen omkijken naar het groot onderhoud van je bedrijfsruimte. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
 • Huurpenningen zijn geen weggegooid geld. Je krijgt er immers iets voor terug: een bedrijfsruimte die je gebruikt.
 • Je bedrijfskapitaal zit niet vast in stenen, maar blijft beschikbaar voor andere belangrijke investeringen, bijvoorbeeld voor de groei van je onderneming.
 • Kleinere bedrijfsruimten zijn vaak eerder te huur dan te koop.
NADELEN
 • Je bouwt geen kapitaal op.
 • Grote verbouwingen behoren vaak niet tot de mogelijkheden of je loopt het risico van kapitaalvernietiging: mocht je besluiten te verhuizen, dan moet je het pand in de oorspronkelijke staat terugbrengen.

 

Mijn persoonlijke ervaring

Toen we zo’n zeven jaar geleden op zoek gingen naar een mooie locatie voor ons kantoor, hebben we de aankoop van een pand serieus overwogen. Meerdere pandjes, met appartement dat we konden verhuren, hebben we bekeken. De hypotheek werd goedgekeurd, maar uiteindelijk hebben we toch heel bewust voor huren gekozen. De belangrijkste redenen? Flexibiliteit en de beschikbaarheid van kapitaal voor andere investeringen. Tot op de dag van vandaag hebben we geen spijt gehad van deze beslissing.

 

Wat past bij jou?

Kopen of huren… Wat het beste bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: het type bedrijf dat je runt, jouw ambities en jouw financiële positie. Maak in elk geval een weloverwogen keuze, dan kun je achteraf nooit spijt krijgen.

No Comments

Leave a reply