To top
3 jan

Goede voornemens

Oh mensen, wat heb ik een hekel aan goede voornemens, vooral als je ze maakt voor een nieuw jaar. Want laten we eerlijk wezen, je kunt elke dag beginnen met nieuwe, goede voornemens. Toch heeft zo’n nieuw jaar stiekem iets magisch. Het voelt een beetje als beginnen in een vers notitieboekje: nieuwe ronden, nieuwe kansen. En zo gebeurt ’t dat ik elk jaar ook weer meedoe aan de hype die goede voornemens heet. Waar ik ze in het verleden ‘bewaarde’ in mijn hoofd en sporadisch deelde met mijn lief, heb ik ze nu zwart op wit gezet. Dat iedereen – ja, ook jij – ze kan lezen, vind ik spannend, maar tegelijkertijd voelt ’t als een broodnodige stok achter de deur. Komen ze.

VAKER VOOR MIJZELF KIEZEN

Iets te veel hooi en iets te weinig vork… Het is een terugkerend fenomeen in mijn leven, met als gevolg dat ik regelmatig (te vaak) meer werk dan goed voor me is, dat ik op mijn vrije dag toch nog naar kantoor ga, dat mijn sporten erbij inschiet of dat ik ’s avonds snel een iets minder gezonde maaltijd in elkaar flans. En dat moet maar eens afgelopen zijn. ‘Als ik ja zeg tegen een ander, zeg ik dan nee tegen mijzelf?’ Sinds ik het afgelopen jaar een coach heb (had ik 5 jaar eerder moeten doen), is deze zin een soort mantra geworden. ’t Was verrekte confronterend om te ervaren hoe vaak ik het belang van anderen boven mijn eigen belang plaats. Vooral klanten, maar ook collega’s, vrienden, familie en zelfs leveranciers en vage kennissen…

En daarom is mijn belangrijkste goede voornemen voor 2019: vaker voor ‘mijzelf’ kiezen en dus wat vaker ‘nee’ zeggen.

MINDER ‘IN’ EN MEER ‘AAN’ MIJN BEDRIJF WERKEN

Bijna elke ondernemer zal dit herkennen: de zaken lopen goed, je hebt het druk, druk, druk… En dan trap je gemakkelijk in de valkuil die ‘werken in je bedrijf’ heet: je bent zo in de weer met de waan van alledag, dat je vergeet om af en toe wat meer afstand te nemen en je te focussen op je doelen en je strategie. Met als gevolg dat je bedrijf stilstaat, dat je kansen laat liggen of dat je gemakkelijk de verkeerde keuzes maakt.

Met die verkeerde keuzes valt het wel mee, maar ik merk wel dat ik te weinig tijd neem om sturing te geven aan mijn bedrijf. En dat moet in 2019 anders. Ik ga dan ook bewust tijd inplannen om ‘aan’ het bedrijf te werken. Tijd die ik gebruik om te sturen op (het verbeteren van) bedrijfsresultaten, tijd om te netwerken, tijd voor marketing en tijd om andere plannen vorm en inhoud te geven.

 

EEN NIEUW BEDRIJF OPRICHTEN

Het concept ligt al een jaar op de plank, de naam is er, de huisstijl ook… Nu is het vooral een kwestie van ‘gaan met die banaan’. Maar een bedrijf in de markt zetten kost nu eenmaal karrevrachten met tijd. Tijd die het afgelopen jaar simpelweg ontbrak. En daar moet in 2019 verandering in komen. To be continued…

AFVALLEN

9 Kg. kwam ik aan in 2018. Vooruit, ik moet er wel bij vertellen dat ik 9 maanden lang een bambino in mijn buik meedroeg. Dus, dan vallen die 9 kg. best nog mee, toch? Nu, bijna 3 weken na de bevalling, lonken mijn favoriete jurkjes, mijn favoriete zwarte pantalon en nieuwe lente-outfits en dus is het tijd om de balans op te maken. Nog 2,5 kg. en dan zit ik op mijn gewicht voor de zwangerschap, maar er mogen best nog een paar kilo meer bij. Of, beter gezegd, af. Nadat ik me de laatste weken heb gelaafd aan alles wat tijdens de zwangerschap niet mocht, is het nu tijd om even de broekriem aan te trekken. Doei rode wijn, hallo quinoa (zoiets dan).

MEER AANDACHT VOOR BUZYNESS

Vorig jaar in april kondigde ik trots de lancering van Buzyness aan. Maar nu, driekwart jaar later, staat slechts een handjevol posts online. Ik zal er geen doekjes om winden: dat frustreert me enorm. Temeer omdat de ideeën voor blogs eindeloos zijn. Daarom wil ik dit jaar minimaal één keer per week (liefst vaker) bloggen over mijn ervaringen als ondernemer. Beloofd!

TOT SLOT

Zo, dit zijn ze… Mijn 5 belangrijkste goede voornemens. Het zijn ook meteen de grootste. Verder wil ik vooral doorgaan op de weg die ik in 2018 ben ingeslagen: samen met mijn coach mijn onzekerheden aanpakken en bouwen aan mijn senioriteit als ondernemer en manager, mijn zanglessen weer oppakken (niet omdat ik Voice-ambities heb, maar omdat ik zingen heel ontspannend vind) en veel – heel veel – knuffelen met mijn liefsten. Heb jij ook goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Ik ben nieuwsgierig!

No Comments

Leave a reply