To top
27 apr

Lezen! De moed van imperfectie

Wat zullen anderen wel niet denken? Het is een vraag die menige vrouwelijke ondernemer bezighoudt. Volgens Brené Brown, professor aan de universiteit van Houston, is deze vraag, samen met onze drang naar perfectie, killing voor een wat zij noemt ‘bezield leven’: een leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. In haar boek ‘De moed van imperfectie’ moedigt Brené de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als levensstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven.

Laat ik vooropstellen dat ik geen fan ben van zelfhulpboeken. Ik associeer ze met zweverigheid en psychologie van de koude grond; dingen waar ik echt helemaal niks heb. Toen me het boek van Brené Brown werd aangeraden, was ik dus behoorlijk sceptisch. Maar toen ik nogmaals de titel van het boek las, de foto van Brené op de achterflap bekeek, haar CV las en ze alles behalve een zweverige indruk maakte, besloot ik het boek en daarmee Brené een kans te geven.

Perfectionisme als vorm van zelfbescherming

Perfectionisme is een eigenschap die menige ondernemer, vrouwelijke ondernemers in het bijzonder, niet vreemd is. Herkenbaar? Lees dan voor de aardigheid eens hoe Brené perfectionisme beschrijft:

 

Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestaties en groei. Het is de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming; een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt onze vleugels uit te slaan. Perfectionisme is zo schadelijk, omdat perfectie gewoonweg niet bestaat. Het is het streven naar een onhaalbaar doel.

 

Toen ik de definitie las, kreeg ik kippenvel. Brené sloeg de spijker op z’n kop. Perfectionisme heeft niks te maken met je best doen; het beste uit jezelf te halen. Perfectionisme is als het duiveltje op je schouder, dat je influistert nóg harder je best te moeten doen, het gevoel geeft niet goed genoeg te zijn en dat bakken met energie vreet. Stiekem wist ik dit natuurlijk al lang. Jij waarschijnlijk ook. Maar nu het zwart op wit stond, was het toch een eyeopener.

Tien stellingen als leidraad

Terug naar het boek. Het is het resultaat van een jarenlang onderzoek dat Brené Brown deed naar ‘bezield leven’; een leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op basis van haar onderzoek, waarvoor ze vele honderden mensen interviewde, kwam Brené tot tien stellingen, als leidraad om af te rekenen met je perfectionisme of – in haar woorden – je imperfectie te omarmen. Een paar stellingen wil ik je niet onthouden. Het geeft je een gevoel bij de inhoud van het boek en de visie van Brené:

  1. Kies voor authenticiteit. Laat de angst voor wat anderen vinden los.
  2. Vertrouw je intuïtie en durf te geloven. Laat je behoefte aan zekerheid los.
  3. Geef je creativiteit de ruimte. Laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.
  4. Neem de tijd om te spelen en te rusten. Laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.
  5. Breng kalmte en stilte in je leven. Laat stress als leefstijl los.

Breneé mag blijven

Ben jij een echte perfectionista en wil je afrekenen met dit labeltje, dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Ben je na het lezen van dit boek in één klap van je perfectionisme af? Nee natuurlijk niet! Maar het boek houdt je beslist een spiegel voor en geeft je wel een aantal handige tools, waarbij de een je ongetwijfeld wat meer zal aanspreken dan de ander.

Nadelen? Tja, Brené blijft een Amerikaanse en dat schuift ze niet onder stoelen of banken. Either you like it or you hate it.

Zelf heb ik me voorgenomen het boek nog een keer goed te lezen en er de dingen uit te halen die bij mij passen. Kortom: Brené mag blijven.

Zelf lezen?

De moed van imperfectie; laat gaan wie je denkt te moeten zijn.
Door Brené Brown
ISBN 978 94 005 0346 6
€ 17,95 (via Bol.com)

No Comments

Leave a reply