To top
28 apr

Mijn eerste belastingcontrole

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: mijn lief en ik waren druk bezig met de voorbereidingen voor de bouw van onze nieuwe woning, toen de telefoon ging. Een meneer van de Belastingdienst. Hij wilde een afspraak met me maken voor een belastingcontrole. Het koude zweet brak me uit; mijn handen werden klam… Een be-las-ting-con-tro-le…? Het moet stotterend uit mijn mond zijn gekomen.

Aanleiding voor de controle was ons verzoek om BTW terug te mogen vragen over het zakelijke gedeelte van de woning. Met andere woorden: de belastingcontroleur wilde komen checken of we ons wel aan de regels hielden.

Niets te verbergen

In gedachten zag ik FIOD-achtige taferelen: donkere auto’s op de stoep, norse mannen in zwarte kleding die mijn volledige boekhouding – twee roze klappertjes, jawel! – meenamen en mijn laptop doorlichtten. In blinde paniek vroeg ik de ambtenaar in kwestie wat tijdens die afspraak van me werd verwacht. Natuurlijk moest ik de bouwtekeningen hebben, maar indien nodig wilde hij ook mijn zakelijke administratie wel even inzien. Op mijn vraag hoeveel tijd ik in mijn agenda moest reserveren, reageerde de man resoluut: “houdt u rekening met minimaal een dagdeel.”

 

In gedachten zag ik FIOD-achtige taferelen: donkere auto’s op de stoep, norse mannen in zwarte kleding die mijn volledige boekhouding – twee roze klappertjes, jawel! - meenamen en mijn laptop doorlichtten.

 

Ik wist niet of dit antwoord me gerust moest stellen of niet, maar zodra het gesprek ten einde was, heb ik als de wiedeweerga mijn accountant gebeld. Die stelde me enigszins gerust: “Miek, je hebt toch niks te verbergen?”

Type scheikundedocent

Op D-Day stond ik voor dag en dauw klaar. Net pakje aan, boekhouding op tafel evenals de bouwtekeningen en alle bijbehorende belastingpapieren bij de hand. Om 9.00 uur zou meneer Belastingdienst aanwezig zijn en zo geschiedde. Met die donkere auto’s en norse mannen viel het overigens reuze mee. De controleur had meer weg van een scheikundedocent (beige ribbroek en Mephisto schoenen) dan van een stoer secury-type.

Na wat formaliteiten bekeek de beste man de bouwtekening aandachtig… “Ja, dat is allemaal duidelijk”, was zijn reactie, waarop hij zijn spullen inpakte en zijn jas aantrok. Nog geen half uur na binnenkomst, stond hij weer buiten. “Over ongeveer zes weken ontvangt u van mij een rapport”, waren zijn laatste woorden. Je leest het goed: de beste man had zes weke nodig om zijn bevindingen aan het papier toe te vertrouwen. Druk, druk, druk daar bij de Belastingdienst. Toen ik de deur dichtsloeg, viel een last van mijn schouders. Had ik me hier nu zo druk over gemaakt?

Schiet niet direct in de stress

Moraal van het verhaal: schiet niet direct in de stress wanneer je als relatief jonge ondernemer een belastingcontrole krijgt. Als je jouw administratie op orde hebt en niks hebt te verbergen, dan hoef je je nergens druk om te maken (en moet je hooguit een beetje lachen).

No Comments

Leave a reply